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Cross-Party Groups Best Practice 
Guidance 

Introduction 

Cross-Party Groups (CPGs) provide an opportunity for Members of the 
Scottish Parliament (MSPs) to engage with external stakeholders on a 
particular subject.  
 
CPGs are not formal parliamentary business and should not be 
confused with the Parliament’s committee system. They do not have any 
power to introduce issues formally into the parliamentary or government 
systems. 
 
CPGs do not have access to any financial or staffing resources, other 
than is necessary for CPGs to meet in the Parliament. Should CPGs 
require translation services, catering, travel costs for attendees/speakers 
or equipment (other than is publicly available in the meeting rooms), 
these costs cannot be met by the Parliament. Costs can be met by the 
external secretariat as long as any costs that exceed £500 are declared 
on the registration and annual return forms. CPGs can also charge all 
members of the Group a subscription to cover these costs. 
 
This guidance has been produced to assist MSPs and secretariats in the 
running of CPGs. All CPGs must comply with the Rules in Section 6 of 
the Code of Conduct for MSPs (the Code), failure to comply with these 
rules may result in the Standards, Procedures and Public Appointments 
Committee (the SPPA Committee) removing recognition from CPGs. 
 
 

Guidance on The Rules in Section 6 of The Code 

Question 

Do CPGs have access to financial or staffing resources? 
 

Advice 

MSPs, but not other members of CPGs, may make reasonable use of 
the Parliament’s telephone, fax, photocopying, IT facilities and 
Parliamentary stationery in pursuit of CPG business. CPGs may only 

https://www.parliament.scot/msps/code-of-conduct/section-6-cross-party-groups
https://www.parliament.scot/msps/code-of-conduct/section-6-cross-party-groups
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use the Parliament’s IT facilities where these are available for public use. 
CPGs cannot use IT staff to set up any equipment required. 
 
CPGs may not make use of free postage facilities provided by the 
Parliament. 
 
CPGs may not make use of the Parliament’s audio or broadcasting 
equipment and there is no provision for the televising or sound recording 
of their proceedings. 
 
CPGs may not draw on the resources of the Parliamentary staff to 
service meetings other than to book meeting rooms. 
 
MSPs who are members of a CPG may use the services of the 
Parliament's Information Centre to brief themselves on matters relating 
to that CPG, but other members of the Group may not. 
 

Question 

How do I establish a CPG? 
 

Advice 

The first step is for an MSP to agree to seek to establish a proposed 
CPG. 
 
Once an MSP has agreed, the next step is to determine whether there is 
sufficient interest among other MSPs and, if so, to hold an initial 
meeting, which must include the election of office bearers.  This initial 
meeting should conform to the Rules for CPG meetings, such as the 
requirement that it should be notified to standards clerks at least 10 
calendar days in advance and that there should be at least 2 MSPs who 
wish to be members of the Group present. Minutes of this meeting must 
be produced and sent to standards clerks. 
 
The initial meeting should be used to confirm the purpose of the CPG, 
the MSP membership and the Group's office bearers.  CPGs should be 
aware of Section 6, paragraph 8 of the Code which requires that each 
Group has at least 5 MSP members, with at least one MSP member 
from each of the parties or groups represented on the Parliamentary 
Bureau. The SPPA Committee has agreed a waiver to this rule for 
Session 6 and all CPGs are required to have at least 5 MSP members, 
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with at least one MSP member from the three of the parties or groups 
represented on the Parliamentary Bureau. 
 
Within 30 days of its initial meeting, a CPG is required to submit a 
registration form, setting out details of the CPG’s purpose, membership, 
office bearers and any financial benefits received by the CPG, and 
confirming that the CPG will operate within the Rules laid out in Section 
6 of the Code. 
 
Copies of the registration form will be sent to the MSP contact once 
standards clerks receive notification of a CPG’s initial meeting. 
 
Please note that the date the CPG is established is the date of the initial 
meeting of the Group and not the date the CPG was accorded 
recognition by the SPPA Committee. AGMs must take place within 11-13 
months of this date. 
 

Question 

Who can be members of a CPG? 
 

Advice 

CPGs can have both MSP and non-MSP members and any MSP can be 
a member of a Group.  However, the membership or involvement of non-
MSPs is a matter for the members of each CPG to determine.  
 

Question 

How can the membership of a CPG be updated? 

 
Advice 

The MSP membership can be updated by the Convener of the Group or 
a member of staff of the Convener who has been formally delegated 
authority (staff members who are able to send PQs and Motions on 
behalf of the Member are recognised as formally delegated). The non-
MSP membership of a CPG can be updated by the secretariat to the 
Group or a member of staff of the Convener who has been formally 
delegated authority. Any membership changes should be notified, by 
email, to the CPG mailbox: CrossPartyGroup@parliament.scot 
 

mailto:CrossPartyGroup@parliament.scot
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Question 

What information must a CPG provide? 
 

Advice 

A CPG must provide the following— 
 

• registration forms – within 30 calendar days of the initial meeting 
the CPG holds to establish the name and purpose of the group 
and the office bearers 

• meeting notifications – which should be provide at least 10 
calendar days prior to the meeting. The notification must include 
the meeting date, time and room number 

• minutes of all meetings (including initial meetings and AGMs). 
Although the Code does not state when minutes should be 
provided, CPGs should be mindful that the minutes are required 
to keep people informed of the work of the Group. Draft minutes 
can be published on the webpage so these should be provided as 
soon as practicably possible after the meeting. Approved minutes 
should be provided as soon as they have been approved by the 
Group at its next meeting. Minutes must include an attendance 
list, and this must make clear which attendees are members of 
the Group and which are invited attendees  

• annual return forms – which must be provided no later than 30 
calendar days after the AGM 

 
These should be sent to the CPG mailbox: 
CrossPartyGroup@parliament.scot 
 

Question 

When should financial and material support be disclosed, for example 
secretariat support?  

 
Advice 

The SPPA Committee would encourage CPGs to include as much detail 
as possible in registration and annual return forms on financial and 
material support to ensure their operation is as transparent as possible. 
 

mailto:CrossPartyGroup@parliament.scot
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The registration form sets out the information that a proposed CPG must 
provide and section 6, paragraph 41 of the Code sets out when Groups 
should provide details on financial benefits: 
 
41. If a Group receives secretariat support from an employee of an 
external organisation, the value of any time that employee spends on 
supporting CPG activities should be calculated and, if over £500 per 
year, registered. The only exception to this is where the secretariat is 
provided by an individual in their own time; in these circumstances it is 
not considered that any financial benefit is received by the Group.  
 
The rules provide for an individual to provide secretariat to a group either 
as an individual in a voluntary capacity or as an employee of an 
organisation.  They do not allow for an individual to volunteer their time 
on behalf of an organisation. 
 
The only circumstances where an individual can volunteer their time is if 
they are listed as a member of the group in an individual capacity. 
 
Under no circumstances is attributing a financial value to secretariat 
support intended to discourage an organisation from providing support 
or imply any impropriety; it is simply intended to ensure that there is 
transparency about where a Group’s support comes from. 
 
The SPPA Committee appreciates that a number of people providing 
secretarial support will have distinct sets of circumstances. As ever, if 
secretaries supporting CPGs or CPG Conveners are in any doubt as to 
what information to detail, for example in annual returns, they should 
contact the Standards clerks for advice on 0131 348 6924 or at 
CrossPartyGroups@parliament.scot. 
 

Question 

How often should a CPG meet? 
 

Advice: 

CPGs must meet at least twice a year; one of these meetings must be 
an AGM which must include the election of office bearers 
 

Question 

How will the SPPA Committee monitor CPGs? 

mailto:CrossPartyGroups@parliament.scot
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Advice 

The clerks to the SPPA Committee will produce an annual report for the 
Committee, this will inform the Committee of the activities of all CPGs for 
the previous 12 months and draw the attention of the SPPA Committee 
to any Groups which have not complied with the rules. 

 
Question 

When should an AGM be held? 
 

Advice 

CPGs are required to hold their AGM 11-13 months of the date the CPG 
was established (the date of establishment is the date that the Group 
held its initial meeting, where the office bearers were elected and not the 
date that the CPG was accorded recognition) and each 11-13 months 
thereafter. As stated above, the AGM must include the election of office 
bearers. The AGM notification should be sent to the CPG mailbox 10 
calendar days prior to the meeting and minutes should be produced as 
per the procedure for a standard meeting. The annual return should be 
sent to the CPG mailbox, no later than, 30 calendar days after the AGM. 
 

Question:  

What happens if the CPG does not comply with the Code of Conduct? 
 

Advice 

Any CPGs that are not adhering to the Code will be notified to the SPPA 
Committee, the Committee will then decide what action should be taken 
against CPGs, the Convener of the Group may be invited to a formal 
committee meeting to discuss why the Code is not being adhered to. 
 

Question 

A webpage for each CPG will be created and maintained by standards 
clerks. It is incumbent on CPGs to keep these up to date by providing 
information via the  CrossPartyGroups@parliament.scot inbox 
 
What information can a CPG put on its webpage? 

 

mailto:CrossPartyGroups@parliament.scot
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Advice 

In addition to the information on the CPG Registration Form, advance 
notification of meeting details (which should be posted at least 10 
calendar days in advance of the meeting) minutes and the annual return 
form, which must be provided, standards clerks can post agendas and 
links to external websites (on receipt of the appropriate paperwork). 
CPGs should note that they are required to seek permission from the 
Convener of the CPG prior to adding a link to an external website. 
 

Question 

Who can make updates or changes to the information on CPGs?  

 
Advice 

As the Convener of the CPG is an MSP, we can accept the following 
changes/documentation to the CPG information from a member of staff 
of the Convener who has been formally delegated authority (formal 
delegation is recognised as staff members who are able to send PQs 
and Motions on behalf of the Member)— 
 

• registration form 

• update to MSP membership 

• update to office bearers 

• annual return form 

• changes to the Non-MSP membership of the Group  

• agendas 

• meeting notifications  

• draft minutes 

• final minutes 
 

The following changes/information can be provided by the secretariat of 
the Group or a member of staff of the Convener who has been formally 
delegated authority— 

 

• changes to the non-MSP membership of the CPG  

• agendas  

• meeting notifications  

• draft minutes 
• final minutes 
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Question 

What services do the standards clerks provide to support CPG 
activities? 
 

Advice 

Standards clerks provide the following services in relation to CPG 
activities— 
 

• guidance on general issues relating to the regulation of CPGs 
under the Code 

• maintaining and updating individual CPG webpages 

• clerks will contact groups to remind them of their responsibilities 
to adhere to the Code if clerks are made aware that CPGs are not 
complying to the Rules, for example if CPGs meet but have not 
sent a meeting notification, if CPGs do not send minutes/annual 
return forms  

• reporting all CPG activities to the SPPA Committee annually 
 

Question 

Does a CPG have to hold a meeting in order to carry out the election of 
office bearers?  

 
Advice 

CPGs must hold an AGM annually to re-elect officer bearers. If a Group 
requires to hold an election of office bearers outwith the normal AGM, for 
example because an existing office bearer has to step down, this 
election is not required to be held at a meeting and can be carried out 
electronically.  Guidance on the Code Section 6, paragraphs 10-14 has 
further information on this process. The exact manner in which such 
elections are conducted is for each CPG to determine in light of the 
guidance. 


